Final_poster_bennie_zwart_cb_poster

De hoofdrolspeler van Bennie Stout, Koen Dobbelaer houdt een dagboekje bij over al zijn avonturen rondom de release van de film!

Dagboek van hoofdrolspeler Koen Dobbelaer - 100.000 bezoekers voor Bennie Stout.

Geplaatst op 27/10/2011

Vandaag zat k gewoon in de klas te werken, ik zit in groep 8. Opeens zag ik Johan Nijenhuis, de regisseur van Bennie Stout in de gang lopen. Hé, dacht ik.. wat doet Johan op mijn school. Toen zag ik allemaal filmcamera’s en een grote taart. Johan kwam binnen en vertelde dat de film al 100.000 bezoekers had. Dat is heel goed. Want heel veel kinderfilms halen dat niet. ‘s Avonds kwam ik op het jeugdjournaal. De hele klas kon lekker meeeten van de taart. Op de taart stond ook Bennie Stout. En ik kreeg een groot plakkaat waarop staat: 100.000 bezoekers voor Bennie Stout.

Dagboek van hoofdrolspeler Koen Dobbelaer - Herfstvakantie

Geplaatst op 26/10/2011

Afgelopen week had ik herfstvakantie. Twee van mijn kleine neefjes hadden me met hun juf gevraagd om bij hen in de klas iets over Bennie Stout te komen vertellen. Vrijdag ging ik eerst naar Boxtel, daar wonen niet alleen mijn opa en oma, maar ook twee ooms en tantes en hun gezinnen. Bij neefje Pepijn in de kleuterklas heb ik verteld wat de film inhoud en wie ik ben in de film. Ze hadden heel veel vragen. Bijvoorbeeld: hoe kan het dat je Bennie heet maar eigenlijk ook Koen. En hoe kan het dat je nu in de klas bent en morgen weer in de film?
Een week later ging ik naar mijn neefje Freek in Eindhoven. Daar ging het precies hetzelfde, maar daar mocht ik niet alleen in Freek (6 jaar) zijn klas vertellen over Bennie Stout, maar ook nog in drie andere klassen. Sommige kinderen hadden tekeningen van Bennie en Sinterklaas gemaakt. Dat was heel grappig.

Dagboek van hoofdrolspeler Koen Dobbelaer - Oma

Geplaatst op 19/10/2011

Mijn oma is 80 jaar. Omdat ze zo oud is kon ze niet naar de premières in Utrecht komen. Daarom gingen we naar Venray, waar mijn Oma woont, samen met Oma de film kijken. Mijn oma was heel enthousiast. Er waren veel kinderen en ik moest handtekening voor alle kinderen zetten op de poster van Bennie Stout. Oma en ik hebben ook met een grote foto in interview in de Peel en Maas gestaan, dat is de krant van Venray.

Dagboek van hoofdrolspeler Koen Dobbelaer - 300 belangrijke gasten

Geplaatst op 02/10/2011

Vandaag heb ik met 300 vrienden, familie, klasgenootjes, jongens uit mijn hockeyteam en nog veel meer mensen, naar Bennie Stout gekeken. Ik kreeg heel veel leuke reacties, en nu ook van allemaal mensen die ik goed ken. Wat ook heel leuk was is dat Joost er was. Joost (van Ginkel) is de regisseur van de eerste film waar ik in speelde (KUS) en hij heeft vorige week met zijn eerste lange film een gouden kalf, dat is een belangrijke filmprijs, gewonnen. En nu kwam hij naar mij kijken! En na Bennie Stout nog met mijn opa en oma, ooms, tantes en neefjes en nichtjes thuis geborreld en lekker gegeten. Het was weer een heerlijk Bennie Stout dagje. Morgen weer naar school.

Dagboek van hoofdrolspeler Koen Dobbelaer - De grote première

Geplaatst op 30/09/2011

Zaterdag 24 september was de première van Bennie Stout. Ik heb er heel erg van genoten en het ging veel te snel voorbij. Ik had nog uren langer kunnen blijven, maar we moesten weg omdat er ’s avonds weer een première was. Het leuke was om de film nu echt op een groot doek te zien, met heel veel mensen en kinderen. Iedereen vond het leuk, want er werd heel hard geklapt. Ik moest nog naar voren komen en kreeg bloemen en mocht wat vertellen over de film.

Draaidag nr 27

Geplaatst op 17/04/2011

Het is alweer de laatste opnamedag en naast dat de allerlaatste scenes worden gedraaid, nemen we van een aantal scenes de dialogen op die ‘off screen’ waren. Off screen betekent buiten beeld en om een voorbeeld te geven, moet je denken aan een gesprek dat achter gesloten deuren plaats vind. Verder zijn bijna alle crewleden vandaag verkleed als Piet, helaas zijn er geen foto’s in omloop.

It’s a wrap!!!!!!

We willen alle cast en crew hartelijk bedanken. Iedereen heeft zich maximaal ingespannen en het resultaat zal geweldig zijn. Alle opnames gaan naar de montage en zal de nabewerking beginnen.

Draaidag nr 26

Geplaatst op 16/04/2011

Img_1630_m

De stoute kinderen krijgen geen bed als ze mee moeten naar Spanje, maar ze slapen in een jutte zak die aan een haak hangt. Vandaag hangen er allemaal zakken netjes op een rij in het ruim van de stoomboot. Alle stoute kinderen willen ontsnappen behalve Bennie, want die wil liever naar zijn vader in Spanje.

Draaidag nr 25

Geplaatst op 12/04/2011

Img_1748_m

Het is vandaag een drukke dag met veel scenes op verschillende locaties. Zo beginnen we vandaag in de slaapkamer van Sophie, de dochter van de Burgemeester. Daar draaien we nogmaals de scenes die we eerder hebben opgenomen dat Bennie Stout buiten aan de goot van het Burgemeestershuis hangt. Maar vandaag draaien we dat vanuit de slaapkamer. Bennie hangt weer volledig ingesnoerd in een tuigje en vandaag wekken we de illusie dat hij meters naar beneden valt, maar in werkelijkheid is er natuurlijk niets aan de hand.
Daarna maken we nog wat close-ups voor het greenscreen van Bennie en Roderick. Deze worden tussen de beelden van de zeepkistenrace gemonteerd.
We eindigen de dag in de wasserij van de Stoomboot.
Het is vandaag de laatste dag van Plien van Bennekom en Diederick Ebbinge. Bedankt Plien en Diederick!

Draaidag nr 24

Geplaatst op 11/04/2011

We beginnen de dag in het huis van Bennie waar Rietje en Steven, moeder en broer van Bennie Stout, zich ernstig zorgen maken over waar Bennie uithangt. Daarna verplaatsen we de boel weer naar de andere studio en bevinden we ons weer in de hut van Sinterklaas.
Vandaag brengt de Burgemeester een bezoekje aan Sinterklaas. Onder het genot van een kopje warme chocolademelk en een taaitaaipop bespreken zij ernstige zaken.

Draaidag nr 23

Geplaatst op 10/04/2011

Img_1528_m

De hut van Sinterklaas ziet er heel chique uit en is volledig in Sinterklaasstijl ingericht. Vandaag ontrafelen Sinterklaas en zijn Pieten het geheim van Bennie. Ze vergelijken het verlanglijstje van Bennie met het handschrift waarmee Benjamin Stout is geschreven op de Stoute Kinderen-lijst in Het Grote Boek van Sinterklaas. Maar als Benjamin Stout niet op die lijst thuis hoort, wiens naam stond daar dan?

Draaidag nr 22

Geplaatst op 09/04/2011

Img_1480_m

In de film heten alle Pieten gewoon Piet. Hierdoor ontstaat er veel verwarring en ontstaan er hilarische taferelen. De Pieten van SiSint versterkten al meerdere keren ons Pietenteam en dat doen ze hartstikke goed! SiSint bestaat uit een grote club vrijwilligers die rond Sinterklaastijd landelijk te zien zijn tijdens diverse intochten, bij gezinnen thuis en zelfs in Theater Carre. Wij zijn in ieder geval blij dat ze keer op keer bij ons met enorm veel enthousiasme hun kunsten vertonen.
Na alle Pietenverwarring, verplaatsen we ons naar het huis van Bennie waar we de scenes vanuit de slaapkamer van Bennie en Steven gaan opnemen.

Draaidag nr 21

Geplaatst op 05/04/2011

Img_1405_m

De bende die is ontstaan door alle vla en pepernoten is inmiddels opgeruimd en we beginnen weer met een nieuwe dag. Vandaag probeert Bennie de stoute kinderen ervan te overtuigen dat ze vast en zeker naar huis mogen als ze Sinterklaas helpen met het verspreiden van de pakjes. Roderick, de burgemeesterszoon, trekt daarentegen zijn eigen plan en bouwt een vlot van taaitaaipoppetjes.

Draaidag nr 20

Geplaatst op 04/04/2011

Het is participantendag en een vijftigtal participanten zijn naar Aalsmeer afgereisd om een kijkje op de set te nemen, rushes te bekijken en cast en crewleden te ontmoeten.

Draaidag nr 19

Geplaatst op 03/04/2011

Img_1352_m

De Stoomboot van Sinterklaas heeft natuurlijk ook een eigen bakkerij aan boord, zodat onderweg van Spanje naar Nederland Kilo’s pepernoten, taaitaaipoppetjes en ander snoepgoed kan worden gemaakt om uit te delen. Sinterklaas en zijn Pieten weten ondertussen dat Ben Stout helemaal geen stout kind is en vermoeden dat er iets anders aan de hand is. Maar Bennie moet en zal naar Spanje om zijn vader te zoeken. Maar hoe kan hij Sinterklaas overtuigen dat hij echt heel stout is? Inderdaad, door een enorme chaos te creeeren op de boot d.m.v een pepernotengevecht. Muiterij op de Stoomboot!

Draaidag nr 18

Geplaatst op 29/03/2011

Img_1226_m

Het greenscreen staat klaar. Deze groene wand zal in de nabewerking transparant worden gemaakt, zodat het gefilmde object tegen een andere achtergrond geplaatst kan worden. Hierdoor kunnen moeilijke cameraposities uit de weg worden gegaan.
De huizen van het dorp zijn nagebouwd, althans alleen het bovenste gedeelte dan. De Freerunpieten krijgen vandaag versterking van enkele acrobaten van Gymnastiek en Turnvereniging DOS Monster.

Draaidag nr 17

Geplaatst op 28/03/2011

Img_1145_m

In de oude van de Ende Studio’s zijn Art department al weken bezig om onder andere het ruim van de stoomboot en een groot gedeelte van het dorp te bouwen. Vandaag duiken we in het pakjesruim waar onze stoute kinderen Sinterklaas en zijn Pieten moeten helpen cadeautjes inpakken.

Draaidag nr 16

Geplaatst op 26/03/2011

Het is een zonnige dag en de temperatuur liegt er niet om, de lente is in aantocht.
Het is de laatste opnamedag in Enkhuizen, en wat voor een, want het ziet er allemaal fantastisch uit.
De set is bedekt met een dik pak sneeuw en zo nu en dan wordt er een sneeuwbal gegooid.
Naast lokale media en enkele fotografen is ook SBS Shownieuws aanwezig.
Voor diegenen die het item gemist hebben, bij deze de link.

In de tussentijd zijn Amy, Lisa en Shelley (finalisten Europees Junior Songfestival 2007) in het Zuiderzeemuseum om de videoclip voor hun nieuwe single op te nemen. Deze clip is tevens een teaser die in de aanloop naar de premiere te zien zal zijn.

It’s a wrap! De sneeuw kan worden opgeruimd en alle apparatuur wordt weer in de vrachtwagens ingeladen, zo ook de vele rekken met kleding, etc., want alles wordt verhuisd naar de Crown Studio’s in Aalsmeer.

Draaidag nr 15

Geplaatst op 23/03/2011

Img_0968_m

We zijn op de helft! En het wordt een spannende dag. Vandaag hangt onze hoofdrolspeler Koen, Bennie Stout, met zijn handen aan de reling uit het raam van het Burgemeestershuis. Natuurlijk na uitgebreide instructie en onder toeziend oog van onze stunt coördinator. Koen is een durfal en zonder blikken of blozen hangt hij volledig ingesnoerd uit het venster. Oh ja, die lijnen werken we weg in de na bewerking.

Draaidag nr 14

Geplaatst op 22/03/2011

Img_0719_m

Ja ja, onze Bennie heeft een ijzersterk plan, hij schrijft zijn naam op in het Grote Boek van Sinterklaas. Een zeer essentiële scene uit de film, want hiermee probeert hij te bereiken dat hij meegenomen wordt naar Spanje om zijn vader te kunnen zoeken. Verder aan is het de eer aan Basisschool Uilenburcht om een dagje te komen figureren en Sinterklaas met zijn Pieten van dichtbij te mogen meemaken. Op de foto is het niet goed te zien, maar ze lopen achteraan.

Draaidag nr 13

Geplaatst op 21/03/2011

Img_0604_m

Marijn Bennenk, Steven de broer van Bennie en Merel Boot, Sophie de dochter van de Burgemeester staan vandaag in de schijnwerpers. Speciaal voor Sophie, die een zwakke gezondheid heeft in de film heeft art department een prachtige antieke rolstoel op de kop weten te tikken.

Draaidag nr 12

Geplaatst op 20/03/2011

Naast de geplande opnames nemen we vandaag een gedeelte van de teaser trailer op. Deze zal zodra hij af is op deze website te zien zijn en natuurlijk ook in de bioscoop.

Draaidag nr 11

Geplaatst op 19/03/2011

Img_0500_m

Nieuwe week, nieuwe locatie. Deze week draaien we in en om het Snouck van Loosenhuis, een prominent stadhuis aan de Enkhuizer Oude Haven. Het is een prachtig monumentaal pand met vertrekken die dateren uit 1742 met een overdaad aan ornamenten, vergulde loden sierstrips en gesneden omlijstingen. Dit is ons Burgemeestershuis, waar Diederick Ebbinge, Plien van Bennekom, Pieter Lossie en Merel Boot als burgemeestersgezin in de film leven. Hieronder een klein overzicht over de leading cast van deze week.
Vandaag draait het allemaal om Roderick, de zoon van de Burgemeester. In de film speelt hij een van de stoute kinderen en zien we wat voor narigheid hij allemaal uitvreet. Op de foto hieronder staat hij klaar met zijn koffer in de hand. Dat wordt een jaartje Spanje…

Draaidag nr 10

Geplaatst op 16/03/2011

Img_0352_s

Onze laatste opnamedag in het Zuiderzeemuseum en vandaag gaan de Pieten te water onder leiding van ons stuntteam. Het water is koud, maar met de duikpakken onder de kleding is het goed te doen. Het stuntteam kan veilig zijn gang gaan dankzij de hulp van OnderwaterSport Vereniging Enkhuizen en de Enkhuizer Reddingsbrigade zorgt dat de Pieten weer veilig aan land komen.

Alle productie assistenten staan klaar met dekens om de Pieten zo op te warmen. Aan het eind van de dag worden alle spullen ingepakt en klaar gezet om verhuist te worden naar de volgende locatie, want volgende week starten we in het Burgemeestershuis. Zuiderzeemuseum bedankt!

Draaidag nr 9

Geplaatst op 15/03/2011

Img_0433_s

De stoomboot ligt nog steeds in de haven van het Zuiderzeemuseum en is de hoofdlocatie van vandaag. Op alle denkbare plekken van het schip wordt er wel een opname geschoten. Van loopplank tot machinekamer, de camera staat erop gericht.
Tegen de avond worden de straten weer onder een dik pak sneeuw gelegd en wordt de ene na de andere sneeuwstorm opgewekt.

Draaidag nr 8

Geplaatst op 14/03/2011

Bennie_close_etalage1_s

Deze dag gebruiken we om de close ups te maken van scenes die we al eerder hebben geschoten en waar we toen vooral het totaal beeld hebben gedraaid. Deze beelden worden straks in de montage levendig met elkaar afgewisseld, zodat de emoties van de karakters extra toonbaar worden gemaakt en het gevoel dat op dat moment centraal staat nog sterker kan worden overgedragen.

Draaidag nr 7

Geplaatst op 13/03/2011

Foto_2__bennie_stout__friso_keuris_m

Vandaag komen de participanten die zich hebben aangemeld om te figureren in de film. Tientallen gezinnen hebben gehoor geven aan deze oproep. Vooral de kinderen worden bedient, want vandaag filmen we de in- en uittocht van Sinterklaas. De Sint en Pieten komen aan in een echt stoomschip. De HMS Elfin is het grootste en meest authentieke Nederlandse stoomschip uit 1933. Iedereen staat uit volle borst mee te zingen en met vlaggen te zwaaien op de dijk. Van oude klassiekers zoals ‘Sinterklaas Kapoentje’ tot aan het meer hedendaagse ‘Sinterklaas, wie kent ‘m niet ?’ passeren de revue en zowel jong als oud stond er met een glimlach van oor tot oor het spektakel te aanschouwen . Een magisch moment.

Draaidag nr 6

Geplaatst op 12/03/2011

De hele draaidag staat vandaag in het teken van zang en dans. De jongens en meisjes van dansschool Marcella van Altena nemen plaats in de smalle straten van het Zuiderzeemuseum. “Iedereen in positie? Camera? Geluid?”. Milo Rietvelt, de opnameleider telt af: “Vijf, zes, zeven, acht”. De muziek gaat aan en de dansertjes laten hun kunsten zien. De camera staat op een kraan, zodat het ook mogelijk is om de kinderen die achteraan staan goed in beeld te krijgen, maar voor de kleintjes die vooraan staan was het soms een beetje moeilijk om niet recht in de camera te kijken als deze op de voorste rij gericht staat. Maar na wat aanwijzingen van de choreografe weten ze zich te bedwingen. Het is per slot van rekening voor sommige de eerste keer. “Iedereen terug in positie? En vijf, zes, zeven, acht!”

Draaidag nr 5

Geplaatst op 09/03/2011

De kinderen van OBS De Windroos uit Lelystad staan in de vroege ochtend al klaar in hun mooie outfits voor een ritje naar de set. Sacha Koreman is de winnares van de zeepkistontwerpwedstrijd dus zij en de rest van haar klas mogen komen figureren in de film. Op de set staat het jeugdjournaal klaar voor een interview. Vol trots en een beetje nerveus lopen ze door de smalle straten van de film set om de levensgrote creatie te bewonderen. Klik hier om het interview met Sacha terug te kijken.

Draaidag nr 4

Geplaatst op 08/03/2011

Haven__rietje_en_steven_m

Een prachtige dag. De zon schijnt volop en er waait een ijzige wind.
Vissersboten varen richting de haven. In de verte wandelt een schaapherder met zijn hond en zijn kudde schapen over de dijk. Ouderwetse vrachtauto’s komen aanrijden. Vrouwen staan met kinderen op de arm op de uitkijk in afwachting van hun mannen. Ze staan klaar om hun mannen die lang op zee hebben gezeten te verwelkomen en in de armen te vliegen.

Johan Nijenhuis: ”Het is geweldig om te zien hoe enthousiast iedereen meedoet. Dit zijn allemaal mensen die net nog een beetje onwennig met elkaar in de ontvangstruimte zaten en elkaar niet kennen, maar iedereen springt elkaar in de armen. Het is net echt! Zelfs de kinderen die een dagje met hun moeder mee zijn om te figureren, doen net alsof ze hun vader na maanden weer zien.”

Tegen de avond worden de sneeuwkanonnen ingezet en worden de daken van de huisjes en de bomen bedekt met een deken van sneeuw, want Sinterklaas brengt met zijn paard Amerigo een bezoekje aan de set.

Johan Nijenhuis: “We maken gebruik van verschillende soorten sneeuw in deze film. Voor vallende sneeuw gebruiken we schuim en voor liggende sneeuw zetten we papier in waar je heuse sneeuwballen van kunt maken, maar we zullen in een later stadium van de draaiperiode ook van echt sneeuw gebruik gaan maken.”

Draaidag nr 3

Geplaatst op 07/03/2011

Misschien ben je bekend met het fenomeen ‘Freerunners’, maar voor degenen onder jullie die de term niet kennen: ‘Freerunners’ zijn mensen die voor de sport/hobby grote afstanden door steden afleggen, het liefst boven de grond, en onderweg op acrobatieke wijze alles benutten wat ze op hun pad tegenkomen. Met zeer hoge snelheid rennen ze bijvoorbeeld tegen muren op, springen ze van dak naar dak, slingeren ze aan lantarenpalen en zijn ze het best te vergelijken met een kruising tussen een salamander en een slingeraap. Verkleed als Zwarte Piet springen de mensen van Team Unleased van dak naar dak en dat in combinatie met allerlei salto’s en flikflakken. En dat ziet er heel spectaculair uit.

Draaidag nr 2

Geplaatst op 06/03/2011

Straatbeeld_zuiderzee_m

De eerste draaidag buiten in de straten van het dorp. De art department heeft met al haar rekwisieten het straatbeeld uit de jaren ‘30 perfect weergeven. Elke vierkante meter is benut waardoor er een levendig effect ontstaat. Tientallen figuranten komen op de set met honden, een fietsclub dat al jaren in Noord-Hollandsche klederdracht fietstochten door het hele land organiseert, komen op hun authentieke fietsen door het beeld rijden. Mensen die in het bezit zijn van oude auto’s uit de jaren ‘20/‘30 zijn bereid om belangeloos samen met ons de uitstraling van die tijd te weerspiegelen.

Draaidag nr 1

Geplaatst op 05/03/2011

Img_9353_m

De catering zet het ontbijt klaar en de eerste crewleden komen het terrein op van het Zuiderzeemuseum. Vrachtwagens met verlichting en bekabeling worden uitgeladen en iedereen wordt welkom geheten op deze pittoreske plek waar het de komende weken allemaal gaat gebeuren en waar we met elkaar een prachtige filmklassieker gaan maken.
Na een kop koffie en een gebakken ei wordt de set opgezet en de acteurs en figuranten gaan naar kleding en make-up. Binnen een uur wanen we ons bijna 100 jaar terug in de tijd.
De eerste opnames worden gedraaid in het oude schoolgebouwtje van het Zuiderzeemuseum. Het geluid van de houten klompjes aan de voetjes van de jonge acteurtjes en van de kinderfigurantjes op de oude houten vloer vullen het klaslokaal. Met de inktpotjes op de authentieke houten schoolbakjes lijkt het al heel wat. Maar Irene Moors, die de rol van de strenge schooljuffrouw vertolkt, maakt het helemaal af. Iedereen ziet er schitterend uit, de meisjes met prachtige jurkjes en strikjes in het haar en de jongens in korte broekjes en bretels.
De filmcamera en de belichting worden op hun plaats gezet, Johan Nijenhuis instrueert nog even de acteurs en de figuranten van dansschool Altena en we kunnen beginnen.

Img_0485_ms Img_0562_ms Img_0618_ms
Img_0780_ms Img_9513_ms Img_9576_ms
Img_9726_ms Img_9807_ms Img_9820_ms
De_grote_film_van_sinterklaas__en_americo_ms Sint_bennie_op_schip_ms